Ritmische gymnastiek

Houd je van bewegen, van muziek en vind je gymnastiek een leuke sport? Dan is Ritmische Gymnastiek echt iets voor jou. Bij Ritmische Gymnastiek (RG) laat je op het ritme van muziek je soepelheid zien. Met vloeiende bewegingen doe je op muziek een oefening. Prachtig om te zien, fantastisch om te doen.

Materiaal

Alle oefeningen doe je op een speciale vloer. Bij RG zijn veel verschillende mogelijkheden. Je kunt een individuele oefening of een oefening met een groep. Dat kan met en zonder materiaal. Bij RG gebruik je de materialen: knotsen, lint, touw, hoepel of bal.

Uitvoering

Muziek, ritme en coördinatie zijn belangrijk bij RG. Acrobatische onderdelen zoals salto’s horen daar niet bij. Veel belangrijker is de muziek: afwisseling van ritme en snelheid. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven. Soms in een officiële wedstrijd, maar ook vaak in een demonstratie. Als je aan een wedstrijd meedoet, gelden regels. Bij de uitvoering is dan een jury die let op de souplesse, sprongkracht, snelheid en afwisselende ritmes. De juryleden geven per onderdeel een cijfer. Het hoogste cijfer dat je kunt halen is 30 punten.

Bal

De bal is van gummi of van zacht plastic. Met de bal moet je in elk geval stuiten, gooien en rollen. Je kunt dit aanvullen met zwaaien balanceren. Je beweegt de bal steeds met je hand, vuist, elleboog, knie of voet in een gevarieerd ritme.

Touw

Met het touw kun je gewoon springen, zwaaien, achtjes draaien, opgooien en weer vangen. Je oefent op muziek en zorgt ervoor dat het touw niet in de knoop raakt, niet in elkaar krult of uit je handen glipt.

Hoepel

De hoepel is van hout of van plastic. Met deze hoepel mag je rollen, opgooien en vangen, zwaaien en kantelen. Je eigen bewegingen en de muziek moeten er natuurlijk prima bij passen.

Lint

Het lint is minstens 6 meter lang en zit vast aan een stokje. Bij een oefening moet het lint altijd in beweging blijven. Dus zorg je door zwaaien, serpentines en het draaien van spiralen en achtjes ervoor, dat het lint voortdurend in mooie vormen in de lucht blijft. Je hele oefening past natuurlijk precies bij de muziek.

Knotsen

Knotsen hebben de vorm van een fles en hebben vaak de prachtigste kleuren. Je kunt er van alles mee doen: zwaaien, molentjes draaien, laten rollen, gooien en weer opvangen.
Spectaculair is het hoog opgooien van de knotsen, terwijl je snelle bewegingen op muziek maakt. Natuurlijk ben je weer precies op tijd op de juiste plaats om de knotsen op te vangen. 

Jury

Iedereen oefent om uiteindelijk tot een zo perfect mogelijke uitvoering te komen. Soms in de vorm van een officiële wedstrijd, maar ook vaak in verenigingsverband. Er is dan een jury die beoordeelt in hoeverre je aan alle regels hebt voldaan en hoe je uiteindelijke (groeps)oefening er uitziet. De juryleden geven per onderdeel een cijfer. Het hoogste cijfer wat je kunt halen is 20,00 punten

Ook op RG?

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen met RG, kom dan eens een kijkje nemen op de woensdag- of donderdag middag in de sporthal.
 
Je mag op woensdag middag 2 keer gratis meetrainen met de recreatie RG om te kijken of je het ook leuk vindt. En lijkt het je leuk, dan krijg je van de trainster een brochure mee met alle informatie. Wie weet tot ziens bij de RG!
 

Nieuws


© 2023 BeQuick, Franeker
Realisatie: Gull design & media B.V.